Magyar Krisztina

kriszt.jpg

DALOK AZ ÚRNAK...*

Az Úr Krisztus legyen veled!

Jézus, áldott legyél!

Uram Tehozzád futok

Felemelem szívem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   _________________________________

Részlet; Krisztina leveléből:

Sok énekem vándorutat jár, mint a népdalok... Kazettákon terjedtek el régen, vitték erre-arra, közösségről közösségre. Egyházról egyházra! Mert képzeld, van olyan köztük, pl. az

"Alapjukban meginognak..." kezdetű dal(Judit könyve,16,14-15., 1984-86 körül írtam hozzá ezt a dallamot), amit református és szabadegyházas oldalakon is látok rengeteg helyen fent a neten : ). A youtube-on mindenféle formában fenn van, van ahol csellóval, dobbal kísérik,egyfajta saját verziós feldolgozásban (Zsoltár helyett)! A legnagyobb öröm nekem, hogy láthatóan élnek ezek a dalok, az őket küldő Lélek élteti őket, viszi ezerfelé.

 "Mint napsütés"

A "Jézus, köszöntlek" c. éneket is énekli egy kis csoport a youtube-on, talán egy kollégiumi szobában (változat a "Jézus, köszöntlek"-hez), kicsit másképp hajlítják, mint ahogy megírtam, de így "autentikus", nekem nagyon tetszik ez, sajátjukká vált : )!!! Ez az Élet a dalokban!

 Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Szeretettel köszöntök mindenkit! Magyar Krisztina vagyok, Mihály diakonus testvérünk kérésére a dalok kapcsán bemutatkozom.

 

Amióta a JóIsten megszólított, behívott szeretetébe, és szüleim jóvoltából hamar gitárt is adott a kezembe - mindez 13 éves korom körül történt - azóta énekelek és zenélek Neki. 

 

Időközben felnőttem (bár ebben néha nem vagyok biztos), elvégeztem egy-két iskolát (építészmérnöknek és képgrafikusnak tanultam, most leginkább illusztrátorkodom, l.: Képmás magazin régebbi meséi, Élő kenyér misekalauz), kaptam magam mellé Társat és Családot (férjemmel, Szalona Lászlóval és 4 gyermekünkkel 2005 óta Ürömön élünk), de a lényeg nem változott: az életem "iránytűje" azóta Feléje mutat, Őt keresem, Róla énekelek azokban a dalokban is, amiket ajándékba kaptam Tőle (legtöbbször imában, vagy egy-egy igehely által). A zsoltárok egyszerűségével, bátorságával és természetességével merem Őt így megszólítani - olyan "természetesen-szükséges" ez, mint a lélegzés.

 

Az ilyen ajándék nem a magunké, Istendicséretre és szolgálatra kapjuk, hogy másokat is megajándékozhassunk... A dalaim egy része kisközösségek által, úgymond szájról szájra terjedt, más része régi kazettákon, otthoni nyers felvételeimen keresztül, sokan lemásolták, ma is hallgatják. Mindez nagy öröm nekem! A "sárga könyv"-ben és kazettáin is fent van néhány énekem**, lassan talán születik egy szerzői CD néhány baráttal közösen***, de az énekek többsége még várja a minőségi feldolgozást. Reményem, hogy egyszer lesz majd egy kórus és egy zenekar, akik által - persze más dalok között - megszólalhatnak majd ezek a dalok is. 

 

Addig is hallgatok az Igére (Zsolt 33, 2-3.): "Dicsérjétek az Urat... Énekeljetek Néki új éneket, lantoljatok lelkesen, harsogón."- vagyis amikor tudok, szolgálok az Úrnak az ürömi katolikus közösségben, ahová elvezetett minket.

 

Mindenkit buzdítok arra, hogy bátran dicsérje az Urat énekekkel is, hangszerekkel is ott, ahol van, hiszen: "... jó neki énekelni; Istennek kedves a dicsőítés." (Zsolt 147,1)      

 

Legyen ez olyan természetes az Istent-szeretőknél, mint ahogy levegőt veszünk!

 

Ahogy Szent Ágoston is írja: "Aki szeret, az énekel."
 

*(saját szerzemények, kivéve az "Uram, Tehozzád futok" c. dalt, ezt csak én éneklem ezen a felvételen) 

** "sárga könyves dalaim", a Marana Tha (Emmausz) kiadásában kazettán is: Alapjukban meginognak; Jézus, köszöntlek; Jézus, áldott legyél; Mint napsütés; Nélküled, Uram, gyenge vagyok (Rád bízom); Szent vagy, Uram, szent vagy 

 

*** Márton Gáborral és Rőmer Károllyal többször dolgoztunk együtt, énekelek az ő kazettáikon, vagy pl. a pécsi "Tűz" találkozóhoz készült CD-n
 
Így dicsérjük az Urat - az ürömi plébániai tábor zárómiséjén: a kép a jelenlegi kis kórus egy részéről készült. Szeretettel várjuk a csatlakozni vágyókat az ürömi havi 2. vasárnapi szentmisékre! 

Kép

 

 

magyarok.jpg

 

 

krisztina.jpg

  Beszélgetés Magyar Krisztina képzőművésszel